Qui fila?

Inquieta, sensible, creativa, amant de les coses belles i velles, sóc mestra i entre classe i classe busco la introspecció al meu taller. És un espai molt especial de la casa (amb el permís de la cuina!) i un refugi idoni per a la desconnexió i el relaxament de la ment, si més no a un altre nivell...

Des de petita que cuso i que m’interessen les combinacions de colors i les teles de tot tipus. Cada vegada que viatjo, m’agrada visitar els mercadillos i els rastros buscant el que jo considero petits tresors tèxtils, estris i objectes rars relacionats: un cabdell de fil de seda de Vietnam, cintes i ornaments de costura de Manchester, les tisores rudimentàries d’una filadora cubana, tanques antigues precioses de París...

Com que les antiguitats i la moda “vintage” són una gran font d’inspiració per a mi, m’agrada utilitzar puntes, llaços o cintes de blonda en els articles que creo, i a més, crec que li donen un toc romàntic i femení a la peça que em plau especialment.

En el meu modest món, les teles donen caliu i els colors li donen vida,
combinació necessària per al seu equilibri i harmonia.

Desitjo que els articles que creo us plaguin tant com a mi,

Vanessa Planella


-- --- -- - --- -- -- - - --- -- - --- -- - - --- Perquè filafilosa?

Influenciada per la versió de la cançó La Balangueraque va popularitzar la cantant Maria del Mar Bonet (1947) i que és un poema de Joan Alcover i Maspons (1854-1926), adaptada i amb música del compositor Amadeu Vives (1871-1932).

Joan Alcover es va inspirar en aquesta cançó popular mallorquina on hi apareix una personatge femení anomenat "Balanguera" ("La Balanguera fila, fila, / la Balanguera filarà; / posau foc a sa caldera: / sa caldera bullirà"). La balanguera es podria assimilar amb la figura de les parques o moires (divinitats romanes encarregades de decidir el destí de les persones), ja que fa aquesta funció de "teixir el futur", i sembla estar dotada d'una saviesa sobrenatural.

-- --- -- - --- -- -- - - --- - -- - -- -- Però què és una filosa?

Amant de conèixer la història que guarden les coses, aquí us deixo un petit fragment que explica el seu sentit de ser:

Elisabet d'Hongria
Les filoses són una eina molt antiga i que sovint han tingut importància com a símbol. Entre les més conegudes cal destacar la de Santa Elisabet d'Hongria que filava per als pobres. Al conte de la Bella Dorment la filosa representa el destí inexorable.

A l'Índia la filosa és un símbol de la lluita contra l'imperialisme britànic. Com a part de la seva campanya de desobediència civil, Mohandas Gandhi va convèncer als seus seguidors que la millor forma d'atacar l'imperi britànic era no comprar les fibres tèxtils de Manchester i fabricar la pròpia roba (khadi) a l'Ìndia de forma artesanal. La campanya va inspirar molta gent i va reeixir a fer mal de forma pacífica al poderosos interessos del colonialisme, ajudant als pobles de l'Índia a assolir la independència.